Vårt dricksvatten pumpas upp från tre djupborrade brunnar till en reservoar som rymmer 24-000 liter.
Tillgången till dricksvatten är begränsat. Varje fastighet har en tilldelning på 300 liter vatten per dygn, vilket motsvarar en total förbrukning på 60.000 liter.
Bevattning av blommor och grönsaker ska ske med regnvatten. Uppfyllnad av pool med föreningens vatten är inte tillåtet. Tankvagn kan beställas från Sparreholms Frivilliga Brandkår, tel 076-782 88 07.
Några exempel på förbrukning
- 20 minuters bevattning med slang förbrukar 300 liter vatten
- Bad i vanligt badkar tar ca 200 liter vatten och i bubbelbadkar mellan 300 och 500 liter vatten
Eftersom vi i Hållsta är fler än 50 användare så lyder vi under Livsmedelslagen vilket innebär att
måste göra 6 provtagningar per år på vårt vatten. Proverna och laboratorietesterna visar då om
vattnet är tjänligt eller vad som ev. behöver åtgärdas.
> Mer info om vattenreservoaren, provtagning, rengöring och service hittar du här!
Anläggningens ledningsnät ligger på minst 90 cm djup och har rundcirkulation vilket gör att anläggningen även fungerar vintertid. Däremot kan det vara bra att stänga av vattnet om man inte vistas i sin fastighet under vinterhalvåret. Blir det strömavbrott och minusgrader finns det risk att vattenledningarna fryser sönder med vattenläckor som följd.
Det har tidigare hänt att en läckande vattenledning vid en fastighet har tömt samfällighetens brunn helt och hållet.
Ibland händer det att våra tillsynsmän behöver åka ut akut pga en vattenläcka. Det kostar pengar för föreningen och styrelsen har beslutat att vid varje sådan utryckning skicka en faktura till fastighetsägaren på 1.500 kr.
Livsmedelslagstiftningen som reglerar förutsättningarna för vattenleverans ställer stora krav. Ett av kraven är att skydda vattentäkterna. För att möta lagstiftningens krav har samfälligheten i samarbete med konsultföretaget SWECO utarbetat riktlinjer för vårt vattenskyddsområde. Detta kommer att innebära en del restriktioner i vårt dagliga liv. Ett exempel är biltvätt där det kommer att bli förbjudet att tvätta med avfettningsmedel.
> Läs mer om regelverket för vattenskyddsområdet
Vid elavbrott aktiveras ett dieselverk för att säkra fortsatt tillgång till vatten.
Under våren 2009 installerades en UV-ljuslampa i vattenverket, för att motverka förekomst av bakterier. Anläggningen behöver rengöras ca var 14:e dag. Skötsel och rengöring av UV-ljuslampan sköts av våra driftansvariga.
Vi har ett egenkontrollprogram som uppfyller kommunens krav på vattenverk. Det innebär att vi måste göra sex provtagningar per år på vårt vatten. Proverna och laboratorietesterna visar då om vattnet är tjänligt eller vad som ev. behöver åtgärdas.
Vattnet har hög mangan- och flourhalt. Mangan kan missfärga tvättgods och fällas ut i ledningarna. Flour är kariesförebyggande men kan missfärga spädbarnständer.
Ansvarig för vattenförsörjningen är styrelsen och årsstämman utser varje år driftsansvariga. Dessa är också föreningens kontaktman mot kommunen vad avser vattenförsörjning och kommunens tillsyn över anläggningen.